Vad är courtage?

Publicerad av

Courtage är en handelsavgift du betalar till handelsplattformen (din aktie&fondmäklare) när du handlar/säljer aktier. Det är en kostnad vid varje avslut (köp/sälj) och avgiften beror på hur mycket du handlar för och vilken courtageklass du använder. Du betalar inte en courtage avgift vid köp av fonder. Men vid fonder betalar du dock en förvaltningsavgift årligen.

Hur funkar courtage?

Avgiften varierar beroende på hur stor ordern är, vilken mäklare du använder och vilken aktie du köper. Till exempel så är svenska aktier billigare att köpa än utländska aktier räknat till courtage.

Dessa avgifter kan tas ut på några olika vis. Antingen som en fast avgift, en rörlig avgift eller ett minimum avgift.

Innehåller affiliate annonser & länkar.

Köper du en aktie för 100kr och courtageavgiften är 0,25% blir avgiften 25öre. Men eftersom minimicourtaget ligger på 1kr är 25öre mindre och avgiften kommer då bli 1kr för den ordern. Säger vi istället att du vill köpa aktier för 15.000kr och det rörliga courtaget är 0.15% men minimicourtaget är 100kr så kommer avgiften för detta avslut bli 100kr. Eftersom 0.15% av 15.000kr är mindre än 100kr.

Rörlig courtage

Avgiften kommer bero på hur din order ser ut. Köper du många aktier i en utländsk aktie kommer courtaget vara högre jämfört om du köper några aktier i ett svenskt bolag. Du kommer betala en procentsats av det belopp du handlar för. Det finns alltid ett lägsta courtage och när avgiften överstiger det kommer du betala det rörliga priset. Hos dom flesta aktiemäklare så finns det olika klasser på rörligt courtage.

Fast courtage

Du betalar ett fast avgift oavsett vilken aktie du köper och hur många aktier du köper. Du får samma avgift för varje avslut.

Hos exempel Avanza, en av våra svenska börsmäklare fungerar courtage såhär. En avräkningsnota (ett kvitto med enklare ord) kommer att skapas varje gång du får ett avslut på en order, det vill säga köper eller säljer en aktie. Du kommer då debiteras för ditt avslut och betala ett courtage för den affären. En köp- eller säljorder kan ändras oändligt antal gånger och generera obegränsat antal avslut på oändligt antal kursnivåer under en handelsdag utan att du debiteras mer än ett courtage.

Spara in på avgifter vid köp av aktier

Det finns ett knep du kan göra för att spara in pengar på courtageavgifterna. Vi tar ett exempel på mini-klassen hos Avanza. Du betalar 1kr i minimicourtage. Handlar du för 50kr betalar du 1kr i courtage, handlar du för 300kr betalar du också 1kr i courtage. Denna klass har i skrivandes stund ett rörligt courtage på 0.25%. Du behöver alltså köpa för 400kr för att den rörliga avgiften ska bli 1kr. Köper du för mindre än 400 betalar du alltså några ören mer i courtage eftersom det rörliga courtaget inte överstiger minimicourtaget.

Innehåller affiliate annonser & länkar.

Handlar du för mer än 400kr kommer alltså det rörliga courtaget bli mer än 1kr. Men här kommer knepet som kallas AVRUNDNING. Då courtaget avrundas neråt kan du fortsätta betala courtage för 1 kr trots att du gått över 400 kr. Det jag lärt mig är att du ska handla för så nära 597kr som möjligt. Titta exemplet nedan så kommer du förstå.

595 kr * 0,25% = 1,4875 kr —> kommer avrundas neråt till 1 kr

597 kr * 0,25%  = 1,4925 kr

598 kr * 0,25% = 1,495 kr —> kommer avrundas uppåt!

Köper du för 598 kommer du alltså betala det dubbla i avgift, vill säga 2kr.
Du kan sedan räkna ut vart gränsen går mellan 2-3kr, 3-4kr och så vidare. Om man orkar kan man under en livstid spara in många kronor på detta.

Gratis courtage/fri handel

Hos några av våra börsmäklare finns det något som heter courtage start. Detta är en courtageklass för alla som vill börja investera och spara i aktier. Hos avanza får man på stockholmsbörsen gratis courtage på sina första 50.000kr. Du kan alltså köpa och sälja hur mycket du vill courtagefritt upp till 50.000kr. Nordnet har upp till 80.000kr courtagefritt på stockholmsbörsen det först halvåret. Är du smart tar du del av detta på båda plattformar och handlar utan avgift på dina första 130.000kr. Lycka till!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *