Blackrock, om vändningen på börsen.

Publicerad av

Vad är blackrock?

Alla kanske inte vet vad blackrock är därför börjar vi med att reda ut det. Blackrock är världens största kapitalförvaltare. Det innebär att dom förvaltar pengar i olika tillgångar. Dom har 7.000 miljarder dollar att förvalta. Blackrock grundades år 1988 av Larry Fink, Robert S. Kapito med flera.

Dom är även en av Stockholmsbörsens största ägare. Bara i norden förvaltar dom 500 miljarder av dess tillgångarna. I mitten av 2019 ägde Investor 282 miljarder av Stockholmsbörsen och blackrock ägde 236 miljarder.

Genom denna information kan vi bekräfta att Blackrock-koncernen är en riktig tung förvaltare inom finansvärlden.

Blackrock’s CEO Larry Fink brev till cheferna.

Larry Fink har i sitt årliga brev till alla chefer i företag dom investerar skrivit en hel del intressanta antaganden.

I detta brev börjar han med att berätta att pengarna som investeras genom blackrock inte är deras pengar. Utan människors från olika delar av världen som ser dessa investeringar långsiktigt och som en pension i framtiden.

Han fortsätter brevet med att skriva om klimat och miljön. Larry ifrågasätter när flera tusentals människor demonstrerade för miljön och beskrev vilken påverkan miljöproblem kan ha på den ekonomiska marknaden. Han menar att denna risk är något som inte börsmarknaden har hunnit reflektera över. Han ställer även frågor om hur det kommer se ut i framtiden om vi fortsätter på samma sätt som vi gjort och vad som kommer finnas kvar. I det dagliga livet och den finansiella sektorn.

Det som jag tyckte var viktigast i detta brev var då han förklarade att blackrock kommer byta riktning på sina investeringar. Till då mer gröna, hållbara, miljömedvetna företag eller företag som styr om mot det hållet. Det är inte sagt hur mycket av deras investeringar som kommer gå mot det gröna hållet men jag har läst att det uppskattas att börja med 500 miljarder kr. Det en liten del av deras kapital men bättre än ingenting.

Vad kommer att hända med den 30-åriga inteckningen – en viktig byggsten för finansiering – om långivare inte kan uppskatta effekterna av klimatrisk under en så lång tidslinje, och om det inte finns någon genomförbar marknad för översvämnings- eller brandförsäkring i drabbade områden? Vad händer med inflationen, och i sin tur räntor, om matkostnaderna ökar från torka och översvämningar? Hur kan vi modellera ekonomisk tillväxt om tillväxtmarknader ser deras produktivitetsminskning på grund av extrem värme och andra klimatpåverkan?

Han skriver även att regeringen i diverse länder måste styra denna trend mot rätt håll. Men menar samtidigt att investerare och företag också har en stor roll i detta. Vi vet dock inte om detta bara är gratis PR från blackrocks sida. Om det mot förmodan skulle vara så tror jag detta fortfarande kommer få ett stort inflytande på framtida investeringar.

Hur påverkar detta börsens framtid?

Denna fråga är alltid lika svår att besvara. Börsen är alltid oförutsägbar däremot kan man hänga med i trender och förhoppningsvis få se en skymt av framtiden. Jag tror absolut att hållbarhet, förnyelsebar energi, miljömedvetenhet, rent vatten och mycket mer kommer vara något vi investerare och företag kommer satsa mot.

Utan investerare får företagen en svårare situation därav kommer dom göra satsningar efter de resultat vi vill se. En kan inte göra allt men alla kan göra nånting. Många investerare räknar redan miljörisk som en investeringsrisk.

Hållbarhet och miljötänk är något som den yngre generationen bryr sig mest om, eftersom det är dom och deras barn som ska leva på och ta hand om planet 100 år framöver. Det är även dom som kommer vara majoriteten av investerare på börsen inom snar framtid.

Jag tycker vi alla måste hjälpa till i denna fråga, framförallt vi som gillar att investera. Vi måste tänka efter hur vi vill se världen förändras och sedan göra val som tar oss ett steg närmare. I framtiden kan vi inte bara tänka på pengar och få sån hög avkastning som möjligt. Vad ska du ha en hög avkastning till när det inte finns något att spendera dina sparade pengar på i framtiden. Det är någonting jag tänker på. Lev nu, lev sen och se till att nästa generation också får en chans att leva som eller bättre än oss. Självklart ska vi ha avkastning och tjäna pengar på att investera, missförstå mig rätt – vad är annars vitsen med investeringar?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *