Investeringsstrategi

Publicerad av

Vad är en investeringsstrategi? Hur skapar jag enkelt min egna strategi? Vilken strategi är bäst? Kan man kopiera någon annans strategi? Sist men inte minst varför ska man ha en investeringsstrategi? Här kommer du få svar på dessa frågor och mycket mer.

Vad är en investeringsstrategi?

Precis som det låter är det en strategi du följernär du investerar dina pengar. Du ska också efter en tid följa upp din strategi och checka av att den fortfarande är i fas, 1-2 ggr per år. Du kan självklart ändra den efter tid. En strategi kan se väldigt olika från person till person och man brukar säga att de finns lika många investeringsstrategier som det finns investerare. Det beror på att alla människor, mer eller mindre har en egen strategi dom följer medvetet eller omedvetet.

Skapa din egna strategi.

Det finns aldrig något rätt eller fel. Utan det är upp till dig hur du vill skapa din strategi. Det finns dock riktlinjer man kan följa och några enkla frågor du kan ställa dig själv. Dessa två frågor är bra att avgöra om du ska starta din resa som investerare passivt eller aktivt. Kom ihåg, en strategi behöver inte vara bindande för alltid, du kan ändra på den eftersom du känner dig mer och mer påläst och förstår hur du agerar vid olika tillfällen. Detta är också EN av alla strategier det finns. Här kommer de två frågorna.

 • Har jag kompetensen och förmågan att förutsäga marknadens rörelser?
 • Har jag kompetensen och förmågan att hitta undervärderade företag?

Svarar du ja på båda frågorna så säger det att du kan prestera bättre än majoriteten och göra val som kommer prestera bättre än index. Du kommer därav få en bättre avkastning vid ett aktivt investerande.
Svarar du nej på frågorna så passar det bäst med ett mer passivt sparande och investera i indexfonder/aktivt förvaltade fonder kan vara din strategi.

Jag svarar nej på båda frågorna och håller mig till det jag är bäst på, följa marknaden och tjäna pengar på det. Ingenting är dock skrivet i sten och jag har mer än gärna någon extra fond/aktie i portföljen där jag satsar på ett bolag jag gillar, tror på för framtiden eller ser en stor utveckling hos. Däremot lägger jag bara en ”lekpeng” i dessa investeringar eftersom dom kan lika gärna växa sig gigantiska eller försvinna ner i avloppet.

Frågor att utgå ifrån.

 • Varför vill jag investera i detta företag?
 • Hur länge vill jag äga dessa fonder/aktier?
 • Hur lång tidshorisont?
 • Vad vill jag åstadkomma med min investering?
 • Vilken risk är jag villig att ta?
 • Kommer jag månadsspara eller köpa en gång?

När du ställer dessa frågor till dig själv och vet om du vill investera aktivt eller passivt så kommer du automatiskt att välja bort investeringar som inte följer dina kriterier. Du kommer också ta bort investeringar där företag inte uppnår dina mål. Du får en helhet när du ska köpa/sälja och vet hur lång tidshorisont du har på dina investeringar. Då spelar det ingen roll om värdet på aktien eller fonder sjunker eller stiger eftersom du vet att börsen historiskt har givit en genomsnittlig avkastning på ca 8%. Du har koll på att varje månad kommer du investera mer pengar även om börsen står i ”all time high” eller har sänkts med 20%. Det kommer ge dig en bra magkänsla.

Vilken strategi är bäst?

Det är svårt att säga vilken strategi som egentligen är bäst eftersom strategier funkar olika bra för olika människor. Men en strategi som har presterat bra för oss småsparare är indexfonder. Dom följer index och kommer prestera lika bra som börsen. Spara inte ett enda land eller bransch utan diversifiera din portfölj.

 • Indexfonder
 • Månadsspara
 • Sprid dina risker
 • Tänk långsiktigt
 • Ombalansering av portföljen

Kan man kopiera någon annans investeringsstrategi?

Du kan absolut kopiera någon annans strategi men gör det inte bara för att du inte orkar ställa dig själv dessa frågor eller komma underfund med varför du kopierar. Inspireras istället av den personen och utgå sedan från dig själv. Ta med dig dom bästa tipsen och sammanfatta det med dina tankar. Det är bara du som vet hur du vill ha det.

Warren Buffett är av många ansedd till världens bästa investerare. Han har en investeringsstrategi som lyder såhär.

1. Köp-och-behåll-strategin. Buffet ser sina investeringar som köp av själva företaget och inte aktien. Efter att han värdesatt företaget och jämfört med aktiekursen, tar han ett beslut om det är läge att investera eller inte. Om värdet av företaget är högre än aktiekursen kör han!

2. De 3 magiska frågorna. Han ställer alltid tre frågor som är tvungna att besvaras med ett ”ja” för att han ska investera.

–Företagets affärsmodell och affärsidé, förstår jag den?

–Har företaget en lönsam bakgrund?

–Ser företagets långsiktiga framtid positiv ut?

3. Fokusera mer på avkastningen på företagets eget kapital än på vinst per aktier.

4. Företag med hög vinstmarginal och med en skötsam ledning som inte slösar med aktieägarnas pengar.

5. Skit i teknisk analys!

Warren Buffett hade också en lärare som inspirerade honom. Hans namn var Benjamin Graham. Investeringsstrategin som Graham lärde Buffett ser inte exakt likadan ut som den Buffett använder idag. Det jag menar är, ta dom bästa råden och inspireras men gör din egna sammanfattning så kommer du längst.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *