Vad är en fondrobot?

Publicerad av

Fondrobot eller robotrådgivning som det så fint kallas är ett av många sätt att passivt investera i fonder. Detta fenomen blir allt mer populärt hos den vanliga småspararen. Fler och fler banker erbjuder idag fondrobot som investering.

Fondroboten kommer med hjälp av dig välja ut dom fonder och räntor du vill investera i. Väljer du månadspara så kommer detta sedan ske automatiskt.

Hur fungerar detta?

Som hos alla banker och börshandlare så börjar du med att skriva in din personliga information. Det du sedan behöver göra är att konfigurera ditt sparande. Bestämma vilken risk du är villig att ta samt vilka typer av fonder du vill investera i. Den kommer även fråga dig några enkla frågor angående din ekonomi och hur du ser på vissa saker.

Till exempel vilken tidshorisont du har på ditt sparande. Hållbarhet och så vidare. Den kommer sedan utgå från dessa frågor och bilda en uppfattning om hur din investeringsstrategi ska se ut. Såhär skapar du din egna investeringsstrategi.

Inlägget innehåller affiliate länkar för Avanza.se

Nu har den all information som behövs och kommer ge dig ett eller flera alternativ. Den stora skillnaden brukar vara hur portföljen ska fördelas mellan aktier och räntor. Desto högre risk du väljer att ta innebär mer aktier i portföljen och tvärtom.

När du har bestämt dig kommer fondroboten sköta allt åt dig och ditt sparande kommer gå på autopilot.

Lysa, Avanza, Opti, Fundler och Nordnet är några av dom fondrobotar som idag är tillgängliga. Jag har inte provat alla men Avanza och Lysa fungerade klockrent för mig.

Varför fondrobot?

  • För det första behöver du inte ha någon erfarenhet inom aktiehandel eller börsen överlag för att starta ditt sparande i en fondrobot.
  • Hos dom flesta aktörer behöver man inte ha ett stort kapital för att påbörja sin investering.
    Varierar från aktör till aktör men så lite som 100kr kan du starta med hos några.
  • Lätt och snabbt att komma igång och därefter går allt på autopilot inklusive månadssparandet.
  • Alltid en diversifierad och ombalanserad portfölj utan att själv behöva göra någonting.
  • Låga avgifter på ditt sparande.
  • Du kan välja mellan att investera pengar en gång eller månadsspara.

Nackdelen jag kan se hos fondrobotar kan vara att den inte har full översikt på din ekonomiska situation och inte ser allt med dina ögon. Därav har jag märkt att den kan göra val med för lite risk. Många av oss gillar risk eftersom högre risk = högre avkastning. Ett litet minus är att det finns dåligt utbud av hållbara robotar. Dock tror jag att vi kommer få se ett överflöd av hållbara robotar inom en snar framtid.

Som med alla investeringar så är man inte garanterad någon avkastning och kan i värsta fall förlora hela sitt insatta kapital. Gör alltid din egna research.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *