”Timing the market” eller ”time in market”.

Publicerad av

Några av er är säkert bekanta med frasen ”timing the market”. Det innebär att man ska köpa aktier billigt och sedan sälja så dyrt som möjligt. För dom flesta är detta nästintill omöjligt. Kommer nedan berätta mer om både timing- och time in market . Häng med!

Timing the market.

För att kunna köpa vid rätt tillfälle och sedan sälja vid rätt tillfälle krävs väldigt mycket skicklighet. Så mycket att det nästintill är omöjligt. Det finns studier som visar att människan säljer i panik när börsen går nedåt och missar sedan uppgången som kommer efter. Som man brukar säga, efter regn kommer solsken.

Det visar också att människan köper när hypen om bolaget är som störst och aktien som dyrast. Sedan kommer en korrektion, man impulssäljer och förlorar pengar. Känner du igen dig? Du är inte ensam att ha provat denna strategi. Alla misstag man gör kommer med något gott, man lär sig av dom. Hände det i början av din investerar karriär? – Bara bättre, du förlorade förmodligen inte så mycket som du hade gjort om du investerar under flera år.

Se på det från den positiva sidan och lär dig något av alla misstag som kan dyka upp när man ska lära sig något nytt.

Innehåller affiliate länkar från avanza.se

Fördelar med timing the market.

Det finns även fördelar med att tajma marknaden. Vi säger att du har investerat i aktier under två års tid. Marknaden har varit positiv och ditt kapital har ökat, perfekt! Nu kommer en korrektion och marknaden sjunker med 20%. Detta är din chans att tajma marknaden. Se till att du har cash, torrt krut, sparade pengar vad du nu vill kalla det och investera lite extra under denna period. Du får köpa aktier billigt och som vi vet har Stockholmsbörsen givit över tid en genomsnittlig direktavkastning på ca 8-10% per år. Med detta sagt så kommer du inte se en ökning med 10% varje enskilt år utan över tid. Ett år kan börsen sjunka med 20% och ett annat kan den öka med 34%. Därav är det långsiktigt månadssparande som sägs vara det mest optimala.

Time in market.

Denna strategi innebär att du köper aktier långsiktigt och upprepande. Priset på aktien spelar inte lika stor roll. Det som spelar roll är att du ska se till att köpa vid upprepande tillfällen till exempel månadsvis. På lång sikt kommer du då ha köpt aktier i både sämre tider och bättre tider. Detta innebär att i slutändan kommer du ha köpt aktien till ett medel men får ta del av alla utdelningar och upp/nergångar.

Dom flesta större välkända investerare som te. x. Peter Lynch & Warren Buffet säger att tiden du spenderar investerad i marknaden är viktigast. Alltså att ha en långsiktig strategi. Dom säger även att priset på en aktie inte spelar den största rollen utan hur länge du bestämmer dig för att äga denna aktie.

Innehåller affiliate länkar från kortio.se

Peter Lynch sa också att det är lättare att förutspå hur en aktie kommer se ut om 20 år. Försöker du titta över två eller tre år kan du lika gärna flippa ett mynt.

Försöker man tajma marknaden så kan det sluta i att man står på sidan och väntar. Man väntar på ett pris som aldrig kommer. Istället ökar priset på aktien och man ångrar att man aldrig köpte den. På lång sikt är det smartare för nybörjare samt den mer erfarna investeraren att gå för time in market strategin.

Sammanfattning.

Att ha en strategi som bygger på timing the market är väldigt svårt. Det är över tid bättre med en långsiktig och återkommande investeringsstrategi. Dom mest framgångsrika investerare har använt sig av time in market.

Som alltid så investerar man på egen risk och liksom alla investeringar kan man förlora delar av eller hela sitt insatta kapital. Lita inte blint på alla ekonomirådgivare eller ”aktiekungar”. Gör alltid din egna uppfattning och skapa DIN investeringsstrategi men med inspiration från andra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *