Komma igång med investeringar.

Publicerad av

Detta inlägg kommer hjälpa dig att komma igång med investeringar. Hur du startar din investeringsresa och därmed tar klivet närmare en rullande ”pengasnöboll” som i framtiden kommer bli din pengamaskin.

Starten på ditt investerande.

Det bästa sättet är att börja med det menar jag att den bästa investeringen är den som blir av. Samma sak med sparande. Det bästa sparande är det sparande som blir av. Det spelar ingen roll om du sparar 100 kronor i månaden eller 2000, bara att du börjar. I mitt fall så öppnade jag ett nytt konto hos min bank med 0.5% ränta. Jag låste sedan detta konto, där började jag.

Det var det första klivet. Jag låste kontot eftersom jag visste att om det kommer sämre tider eller jag verkligen vill ha något så går det inte att låna pengar därifrån. Är ni ett par som vill börja eran resa mot ett ekonomiskt friare liv så kan ni gå till banken tillsammans och öppna ett konto som i praktiken inte är låst men mycket svårare att ta ut pengar ifrån (ni båda måste gå till banken samtidigt och skriva under).


-Det tog dock några månader för mig innan dom första sparade kronorna nådde kontot. Väl när jag hade sparat undan några hundralappar in på kontot fick jag suget att fortsätta. Men inte genom att lägga pengarna på hög. Jag ville spara undan mer och att pengarna skulle hjälpa till att växa. Detta med hjälp av ränta på ränta effekten.

Lägga pengar på hög.

Att spara pengar är smart. Många människor går tyvärr minus varje månad. Att lägga pengar på hög kan dock vara osmart. Dom kommer bara ligga där och efter många år utan ränta bli uppätna av inflationen. Vissa tycker säkert att jag var dum när jag låste ett konto med låg ränta och sparade mina pengar där. Men efter ett år hade jag sparat ihop pengar till min buffert. Med detta sagt så är steg ett att spara ihop till en buffert. Lånen var avbetalda och jag hade en buffert som säkerhet utifall någonting oförutsett skulle ske, exempel laga en tand eller byta bromsar på bilen. Nu var både tiden och ekonomin på min sida för att börja mitt ”riktiga” sparande. Jag tittade och läste på en hel del om fonder. Vilka fonder man skulle investera i och varför. Vill du läsa mer om det hittar du info här.

Investeringar.

Idag finns det så mycket man kan investera i. Det finns aktier, fonder, räntor, råvaror som guld & olja och fastigheter med mera. Vad är den bästa investeringen? Det är en väldigt svår fråga och det finns egentligen inte något svar. Vissa människor är skapta för att syssla med fastigheter och andra värdepapper. Några av oss vill vara väldigt aktiva i våra investeringar och andra vill vara med passiva. Det finns lika många investeringsstrategier som det finns investerare. När jag började blev fonder och investmentbolag bli den stora basen i mitt sparande. För personer som är ny på börsen och inte har någon erfarenhet av investeringar eller sparande men vill komma igång snabbt passar en global indexfond och några investmentbolag utmärkt. Om man vill vara så passiv det bara går är det en fondrobot som är det bästa valet.

Stockholmsbörsen har i genomsnitt en historisk avkastning på 10.50% sedan 1990. Det innebär inte att varje enskilt år kommer ge dig 10% på ditt investerade kapital utan under en längre tid. Därför är det viktigt att tänka långsiktigt i ditt sparande.

Innan du börjar handla.

Om det nu är värdepapper du är intresserad av och vill börja investera dina pengar på börsen så måste du öppna ett konto. Vilket konto du ska ha beror på vilka värdepapper du vill köpa. Är det utländska aktier, svenska aktier eller fonder? Det är egentligen inte sån stor skillnad på konto till konto utan dom skiljer sig mest ur skattesynpunkt. Vilket konto ska jag ha?

Sätt upp din egna strategi. Bestäm dig hur du ska spara dina pengar. Ska du vara långsiktig eller handlar det bara om två år? Vad har du för mål? Och vill du bara investera i grönare fonder? Att ha en investeringsstrategi kommer underlätta för dig själv och motverka sämre beslut.

En bank som har hjälpt mig otroligt mycket är Avanza. Dom har många användbara verktyg på sin hemsida där man kan få hjälp att hitta dom fonder & aktier som passar sina behov. Dom har även en podd där man får lära sig allt inom investeringar och börsen.

Sammanfattning

Börja med att spara ihop pengar till en buffert. När du ha en buffert kan du börja fundera på hur du vill investera och vad som skulle passa dig bäst. Läs på så mycket du kan och orkar. Kunskap är den bästa investeringen. Öppna ett konto hos någon av börsmäklarna som finns sen är det bara att komma igång med dina investeringar och börja resan mot din pengamaskin.

Jag är ingen ekonomirådgivare utan detta är bara hur jag ser på investeringar och hur jag startade min resa. Kom ihåg att investeringar på börsen är förknippat med risker och du kan förlora delar/hela ditt insatta kapital.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *