Glöm inte bort ditt framtida JAG!

Publicerad av

Här vill jag dela med mig av några steg du kan använda dig av och på så vis dra ner på dina utgifter och få större kontroll över din ekonomi. Jag kommer dela med mig av min resa och förklara hur viktigt det är att tänka på sitt framtida jag. Om du lyckas dra ner på dina utgifter kommer du kunna öka summan du investerar i din pengamaskin varje månad. Innan man börjar att spara pengar eller investera pengar så finns det en känsla som säger ”kommer jag behöva dra in på saker i livet som jag tycker om”?
– Det behöver du inte göra. Men känn efter själv om det verkligen är du som vill ha/behöver det eller om det kan vara så att det är pressen utifrån, te x. att samhället vill att du ska behöva vad det nu kan vara.

Framtida jag.

Jag vill bara skriva några meningar utifrån mitt egna perspektiv. Så här fungerade det för mig och några av er kommer säkerligen känna igen er.
Egentligen ända sedan jag var i tonåren så fanns det inget tålamod inom mig. Min hjärna ville belöna sig direkt. Och då med bekostnad på mig själv i framtiden. Detta kan vara genom att låna pengar av kompisar och föräldrar. Redan där var jag fast i ekorrhjulet utan att veta om det. Varje gång jag fick mitt studiebidrag så var pengarna redan borta eftersom jag var tvungen att betala tillbaka mina skulder. Och så var cirkeln igång. Detta fortsatte när jag började jobba. Jag spenderade mer än jag hade råd med. Jag investerade NOLL kronor i månaden. Ett försök till att tjäna mer pengar sökte jag mig till olika ”tjäna pengar snabbt” företag men gick i slutändan alltid med förlust.

Här slog det mig att jag vill inte leva såhär. Jag vill inte vara fast i detta hjul och spendera min värdefulla tid för någon annan som redan har tagit sig ur hjulet. Detta var brytpunkten. Jag började sakta men säkert tänka och röra mig i banor som skulle få FRAMTIDA jag att äntligen få koppla av. Den framtida jag som alltid fick ta hand om allt strul. Som aldrig fick pengar över eftersom dom var redan slut månaden innan. Framtida jag som skulle få göra saker med en härlig magkänsla istället för att dåtida jag skulle göra saker som jag egentligen mådde dåligt över (eftersom pengarna egentligen inte fanns).

De olika stegen.

Jag började fundera på vad jag kunde göra för ändringar i mitt liv för att förändra detta. Här kommer några steg som fungerade för mig. Nedan hittar du motivationer om dom olika stegen. Tänk på att dessa steg inte behöver följas i någon ordning utan du kan mer än gärna starta din resa på ditt vis. Gör vad som känns bäst för dig och det som kommer fungera för ditt liv, resultatet blir alltid bäst så.

  • Våga gå ut ur din trygghetszon.
  • För mig var att betala av alla lån och se till att inte ta några nya ett stort steg.
  • Dra ner på utgifter.
  • Lära mig att unna mig saker ibland istället för varje dag.
  • Fokusera på framtiden och tänka långsiktigt.
  • Göra saker som får mig att må bra.
  • Sätta upp mål och delmål.

Ta sig ur trygghetszonen.

Man brukar säga att det första steget är alltid det största och även det viktigaste steget. Eftersom detta steg är steget ut ur din trygghetszon. Det är dom områden du känner dig säker i. Men kliver du ur kommer du vara personen som börjar bestämma över DITT liv och tar klivet över till ett nytt tänkande och kanske till och med en ny livsstil. Jag brukar dock vända på det och tänka att jag ska utöka min trygghetszon, alltså öka områdena jag känner mig säker i.

Detta går egentligen att applicera på det mesta i livet. Vill du gå ner i vikt? Det först steget är att titta hur din livsstil ser ut och dra ner på det som inte gynnar dig. Ta bort dom onödiga kalorier varje dag och istället ta en timmas promenad några gånger i veckan. Där har du tagit det första klivet.
Man kan även ställa sig frågan varför man vill göra en förändring och om arbetet som kommer emellan där jag är idag och mitt mål är värt besvären. Är svaret ja, då ska du köra igång och kom ihåg att det ibland kommer vara tufft men om allt skulle vara enkelt kommer resultatet även bli ”enkelt”.

Betala av dina lån.

Detta steg var nu så mycket lättare. Jag hade redan bestämt mig att jag ville se en förändring och det spelade ingen roll hur tufft eller svårt det skulle bli. Jag kände att det skulle vara värt allt i slutändan. En stor del av mig själv ville bevisa att jag kunde förändras och att JAG höll i spakarna för att styra mitt liv.

Jag började med att klippa sönder mina kreditkort och försöka få en överblick på alla jag hade. Skrev ner alla summor och räntan och därefter sökte jag om att samla mina lån hos en av dom större bankerna. Bara detta gjorde en stor skillnad. Jag tjänade dock inte på att samla dem med hjälp av en rådgivare så jag tog ett större lån och betalade av dom lånen med högst ränta först och sedan dom andra. Det tog sin tid men var så värt det när allt var klart.

Dra ner på dina utgifter.

Denna del av resan låter oftast svårare än vad det är. Mestadels på grund av att många människor idag inte har koll på sin ekonomi. Man vet inte vad sina in eller utgifter är per månad och absolut inte vad man har köpt när pengarna är slut före månaden. Detta var mitt bekymmer.
Jag började inte för stort eftersom jag vet att om jag skulle dra in på allt kommer min vardag sluta upp väldigt enformig och tråkig.

Jag började med att inte äta ute varannan dag. Slutade prenumerera på både Netflix, hbo och cmore. Slutade snusa, köpte inte godis och chips på vardagar utan längtade till helgen istället. Efter några veckor ville jag inte ens ha det på helgen. Åt hellre morötter med hummus eller något annat smaskigt.

Här nånstans lärde jag mig att impulsköpa något idag inte glädjer mig om några dagar. Det är bara för köpande skull, man blir glad och ger hjärnan en belöning. Tyvärr så kommer den vilja ha en till och en till. Jag lärde mig att om jag ville ha något, te. x. ett klädesplagg eller en ny kamera så skulle jag iallafall vänta i några dagar, kanske en vecka och sedan känna efter om behovet var lika stort. I 95% av fallen så hade jag glömt bort vad jag ville ha och förstod då att det bara var min impulshjärna som pratade.

Olika sätt att dra ner på utgifterna.

Tänk innan du köper, fundera på varför du vill köpa saken. Titta över ditt matkonto. Vad köper du för mat? Slänger du mycket mat eller äter du ute varje dag på lunchen? Samla dina lån, jämför dina försäkringar och även din el. Du kanske kan cykla till jobbet om du bor inom rimlig distans. Bilen är en ekonomisk tjuv och kostar en hel del. Men måste man ha den så måste man.

För mig så var kvällar ute på krogen en riktig bov. Det kostade mycket mer än vad man vill erkänna. Istället kan man ha en trevlig middag hemma med vänner. Oftast mycket mysigare och billigare.

Något jag tycker om är att vara ute i skogen. Där kan man plocka sina egna svampar och bär. Blir så mycket godare att äta något man plockat själv. Använd medlemskort (där dom är gratis) om du måste köpa något. Se till att inte handla din mat när du är hungrig. Är du hungrig slinker det alltid i något onyttigt och onödigt i korgen. Här finns mer information om att få koll på sin ekonomi.

Man måste få unna sig saker.

Man måste få unna sig saker men kanske inte varje dag. Det var mitt stora problem, som jag skrivit tidigare så belönade jag min hjärna dagligen. Med antingen godis, snus, nya kläder eller någon teknik pryl. För att bryta denna trend så började jag med att när ett av lånen är avbetalat så ska jag få köpa mig något jag behöver. Jag gick och funderade under tiden vad jag behövde men kom inte fram till något. Konstigt, annars köper jag saker hela tiden. Detta var det andra beviset på att jag köper saker på impuls. Saker jag inte behöver som samlas på hög. Istället så tog jag med mig flickvännen till en mysig restaurang och åt en fantastisk middag.

För att orka dra in på vissa utgifter som man nu tycker är viktiga gäller det att unna sig saker som verkligen är viktiga. Man kommer aldrig klara att dra in på alla saker samtidigt och göra detta över en lång tid (flera år i vissa fall). Se till att belöna dig när du har gjort något bra, och kommit ett steg närmare dina mål!

Fokusera på framtiden, tänka långsiktigt.

Ett av dom viktigaste stegen i denna resa är att tänka långsiktigt. Tänk på ditt framtida du. Vi gör ofta saker idag som man sedan ångrar. Några av er förstår kanske ingenting av det jag pratar om, i sådana fall, perfekt! Du gör saker idag för att säkra upp för framtiden. Du har tänket som inte alla människor är medfödda med. Vi kan likna det med konsekvenstänk. Där man tänker efter innan man gör något men här tänker vi efter vad som är det bästa alternativet för framtida jag. Vad kan jag göra idag för att må ännu bättre imorgon. Till slut kommer du må bra idag och i framtiden, en riktigt win win situation.

Har man detta tänk inpräntat så kommer pengarna alltid räcka månaden ut. Du kommer ha sparat ihop pengar innan det är en vecka kvar till du ska boka resan till Asien. Livet kommer bli enklare för dig i alla tidszoner, dåtida du, nutida du och framtida du.

Saker som får mig att må bra.

Här är det viktigt att komma ihåg att det du gör ska få dig att må bra idag och för ditt framtida jag. Det kan vara lättare sagt än gjort. Ibland kan man ha vänner kvar i sitt liv som egentligen inte tillför någonting, dom suger mer energi än vad dom ger. Ibland får det var så men det ska vara ömsesidigt. Försök att göra dig fri från all negativitet och fokusera på det positiva i livet. Jag lever, Jag har mat på bordet, Jag har tak över huvudet och jag är tacksam för mina vänner och familj som alltid finns där för mig. Detta kanske låter klyschigt men desto mer du fokuserar på det positiva i livet desto mer positivitet kommer du att attrahera. Om du mår bra kommer du kunna hjälpa andra att må bättre och det bidrar i slutändan att du kommer må ännu bättre.

Gör det som är viktigt istället för det som är bråttom. När du har ett lugn och en tydlighet i det du vill uppnå finns det ingenting du inte kan klara av att göra. Gör det som är viktigt för dig och vad som får dig att må bra.

Sätt upp mål och delmål.

Den sista men inte minsta punkten. Denna del är också superviktig. Vi behöver ett mål för att veta i vilken riktning vi skall ta oss. Utan mål så arbetar vi mot något vi inte känner till. Och utan ett mål blir tillfälligheter som dyker upp meningslösa. Vi gör som alla andra vill och tar oss själv sist.

Att ha olika mål kommer hjälpa dig att fokusera på det du måste göra. Det kommer även hjälpa dig att se dina framsteg och motivera dig. Ditt framtida jag kommer titta tillbaka på tiden som gått och se att varje steg är ett steg närmare ditt mål.

Tittar vi väldigt långsiktigt kan vi sätta upp stora mål. Helst mål som just nu inte känns möjliga. Bryt sedan ner dessa mål till delmål och bestäm när du ska checka av hur det har gått. Genom att göra så kommer dina mål vara lättare att ta på, du kommer känna att det går att nå dom. Till exempel, jag vill ha en miljon sparat inom 10 år. Då bryter vi ner detta mål till ett delmål ett år framåt. Vad måste jag ha gjort inom ett år för att nå mitt mål om 10 år? Jo jag måste bli av med alla lån och börja spara/investera pengar. Efter ett år tittar vi hur det gått och ser att vi sparat 75.000 på vårat räntesparkonto. Vi sätter här upp ett nytt mål och vill se pengarna få större ränta på ränta effekt. Vi börjar därför investera på börsen och här börjar snöbollen rulla. Året där på har vi sparat 90.000 till men med ränta på ränta effekten och att börsen stigit har vårat investerade kapital ökat till 200.000. Vi kan nu se att målet går att uppfylla.

Sammanfattning.

Kom ihåg att ditt framtida jag är personen som antingen kommer få leva ett gott liv eller vara den som alltid behöver rensa upp efter dom saker du gör idag. Det är viktigt att tänka längre än idag men samtidigt superviktigt att leva livet till fullo i nuet. Tyvärr så kan vad som helst hända när som helst och ingen är skyddad ifrån det. Vi måste försöka hitta en balans mellan nu och sen. Vi kan inte förutspå framtiden men vi kan göra allt idag för att våran framtid ska bli så ljus som möjligt.

Börja att ta dom mindre stegen så kommer du tillslut nå ditt du vill. Efter ett tag kommer du inte se saker du behöver göra eller saker som du behöver stå över som problem och jag lovar, ditt framtida jag kommer tacka dig. Du kommer anpassa dig och växa med tiden. Lycka till på din resa!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *