Skydda dina investeringar

Publicerad av

Hur kan du skydda dina investeringar vid nedgång på börsen eller i värsta fall en krasch? Vi vet att man ska sprida sina risker och inte lägga alla ägg i samma korg. Men om börsen kraschar och inte bara enstaka aktier kan det vara tuffare att sitta still i båten och rida ut ovädret. Hur gör jag detta bäst?

Olika tillgångar

Vi börjar med att sprida riskerna till olika tillgångar. Du kan te.x. äga aktier, fonder, räntor, obligationer, guld och råvaror. Vi har historiskt kunnat se att när börsen faller så ökar priset på guld. Räntor är mer säkra än aktier och kommer inte svänga lika mycket vid varken upp eller nedgång. Självklart ska du sprida riskerna i ditt aktie- och fondinnehav också.

Se till att du inte bara köper aktier i industrisektorn eller bara svenska aktier. Desto större spridning på dina aktier desto mindre blir risken. Äger du aktier i USA, Kina och Sverige är chansen större att du står mer stabilt vid en nedgång och en krasch. Idag är det dock svårare att klara sig undan en börskrasch, om det nu skulle hända. Det beror på att världsekonomin är väldigt sammansvetsad.

Gillar du fonder se då till att köpa fonder i olika sektorer och länder. Det finns allt från globala indexfonder till räntefonder, hållbara fonder, småbolags fonder och nischade fonder. Det finns många olika strategier för att investera i fonder.

Tänkt långsiktigt

Vi vet att börsen blickar framåt och likaså måste vi försöka göra det i dom värsta stunderna. När det går trögt och man ser sina investeringar bli värd mindre och mindre så måste man blicka framåt. Börsen har alltid haft sina upp och nedgångar men historiskt sett har den återhämtat sig och stigit eftersom ekonomin och bolagen har utvecklats.

Är det en enstaka aktie som bara faller och faller bör man titta närmare på vad som egentligen händer. Det kanske är just det bolaget som går dåligt och inte börsen i helhet. Jag säger det igen, Stockholmsbörsen har historiskt gett en genomsnittlig årsavkastning under perioden 1990-2019 på 12.49 %. Däremellan har börsen haft sina nedgångar varav två av dem på så mycket som cirka 50% och 73%. Detta för mig är bevis på att börsen återhämtar sig och efter en krasch blir ännu starkare. Med det sagt så hoppas jag att när det händer igen kan vi alla sitta lugnt i båten och investera lite extra under den perioden. Genom att tänka långsiktigt och se till att du inte säljer av i sämre tider så kommer du att skydda dina investeringar.

Fokusera på värde

Det jag menar med att fokusera på värde är att hitta bolagen som under sämre tider fortfarande kommer skapa värde. Investera i stabila företag som historiskt sett har visat styrkan under pressade situationer. Företag som har en bra balansräkning och som ger utdelningar kommer hålla dig uppe under dessa perioder.

Vilka produkter använder vi varje dag och vad kommer vi fortsätta att använda i tider då ekonomin inte går som på räls? Vi drar några exempel som mat, vatten, transport och elektricitet. Företagen som producerar dessa produkter och tjänster är dom som kan klara sig bättre än andra i korrektioner. Aktier i bolag som samtidigt ger utdelning och kan skapa värde under sämre tider kommer skydda dina investeringar ännu bättre.

Som Warren Buffett säger -It’s far better to buy a wonderful company at a fair price than a fair company at a wonderful price. Med dessa ord menar han att det är värt att betala mer för ett underbart bolag än att försöka hitta bolag som gör okej för ett lägre pris.

Se till att ha en riskfri buffert

Att ha en buffert är viktigare än någonsin i dessa tider. Du vet att det finns extra pengar om något skulle hända och du har även extra pengar att investera om du känner för det. Det händer allt för ofta att vi köper in oss på toppen och säljer på botten. Detta gör att vi tycker att börsen är ett skämt och det är bara dom rikaste som kan tjäna pengar på den. Det är nästintill omöjligt att tajma marknaden genom att köpa och sälja på rätt tillfälle men med återkommande köp av aktier så får du under en lång period ett bra medelpris. För att komma till poängen så kan vi göra tvärtom än vad som i stund känns rätt. Köp i läget då det känns som tyngst. Se till att du har pengar sparade till dessa lägen och att pengarna räcker till oförutsägbara utgifter och köptillfällen. De personer som köpt under krascherna är dom som gjort de bästa affärerna. Mer om buffert hittar du här.

Säkra din portfölj med hedgeinstrument.

Detta kan vara svårare vid större korrektioner men kan även fungera bra där. Men vid mindre rörelser såsom räntebesked eller under en turbulent tid så kan optioner och terminer fungera för att skydda din aktieexponering.

Dessa instrument finns tillgängliga för dom flesta större index. Du bör ha kunskap om hur terminer och optioner fungerar innan du börjar köpa/sälja. Tyvärr är det svårt att få en direkt återkoppling av sin portfölj eftersom dom följer index och inte enstaka aktier (undantag på större bolag). Läser man på och får kunskap hur dessa instrument fungerar är det ett bra sätt att skydda sina investeringar.

Sammanfattning

För att skydda dina investeringar så är riskspridning väldigt viktigt. Sprid dina ägg i olika korgar. Investera regelbundet och under alla tider, sämre som bättre. Se till att ha en buffert som kan skydda dig mot oförutsägbara utgifter så du inte behöver sälja dina tillgångar när det ej är tänkt. Tänk långsiktigt. Fokusera på bolag som ger värde och kan fortsätta att göra det under sämre tider. Kunskap är den bästa investeringen, finns överallt och är oftast gratis.

Som vanligt, kom ihåg att investeringar på börsen är förknippat med risker och du kan förlora delar av eller hela ditt insatta kapital.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *