Vad är Blockchain?

Publicerad av

Vad är blockchain? Dom flesta har idag stött på begreppet kryptovaluta. Det som har i tidningar och på nyheter beskrivits som en bubbla eller en bluffvaluta utan värde. Vad kryptovaluta är har vi redan diskuterat men idag ska vi gräva oss djupare ner i teknologin bakom kryptovaluta och se vad som gör att det kan finnas ett potentiellt värde hos valutorna.

Många förknippar blockchain med bitcoin och ser tyvärr teknologin som något negativt. Blockchains genombrott kom tillsammans med bitcoin 2009 men har sedan dess utvecklats en hel del. Jag påstår inte att bitcoins blockkedja är på någotvis dålig snarare tvärtom eftersom INGEN har ännu lyckats hacka* sig in i systemet. Men påstår att teknologin går framåt och än om du vill eller inte så är detta hur framtiden kommer se ut. Välj om du vill vara den som hänger på och lär dig, kanske kan tjäna pengar på det eller vara en av dom som önskar att dom lärde sig i tid.

Innehåller affiliate länkar

Det är många av dagens jättebolag som tittar åt blockchain teknologin. Bolag som IBM, Norwegian, SEB, Nordea och många mer. Ett väldigt starkt exempel är JP.Morgans när dom underströk att blockchain kommer att skapa en radikal förändring för hur vi ser på finansiella tillgångar. De menar att hela den finansiella industrin kommer att förändras. Vidare menar man att investerare behöver läsa på och lära sig mer om blockchain för att hänga med.

Vad är blockchain?

Blockchain kan vara den tekonologi som inom kort förändrar hur vi skickar information mellan varandra. För att förstå kryptovaluta och varför det finns ett värde bakom dom olika valutorna som idag finns så har blockkedjan en stor betydelse. Blockkedjan är teknologin bakom kryptovaluta och knyter ihop all information (pengar/coins/krypto/valuta) som skickas människor & datorer emellan.

Vi börjar med att ta banker som ett exempel. Om du idag vill skicka pengar till en släkting som bor utanför Sverige så måste du logga in på din bank och skicka pengar GENOM banken. Banken skickar vidare pengarna till den utländska banken som sedan skickar vidare till mottagaren. Om vi säger att du istället skickar pengarna genom blockkedje-teknologin finns det inga mellanhänder (banker) som behöver verifiera dina transaktioner. Du kommer skicka pengarna direkt från din plånbok till släktingens plånbok.

Du tänker förmodligen nu, är detta säkert? – Kort svar, Ja det är säkert. Vi kommer gå igenom hur en transaktion fungerar och säkerheten runt blockkedja senare i detta inlägg.

Hur fungerar blockchain?

Alternativ nr 1.

För att göra det lätt förståeligt så tar vi banker som ytterligare ett exempel. När du vill göra din transaktion så verifierar banken att summan du skickar är densamma som den summa dom mottager. Att pengarna kommer från din plånbok och inte någon annan plånbok och ytterligare information. Redan här är bankerna sårbara mot inbrott i sitt system för att dom erhåller en massa information hackers vill komma åt. Det är även bara banken som har tillgång till informationen (centraliserad nätverk)

I en blockkedja så är det inte ett företag eller en dator som sitter på all denna information utan det är hela nätverket som har tillgång till all information och kommer godkänna dina transaktioner. Du vill skicka 500kr till din mamma via blockchain. Du skapar en transaktion som kommer behöva godkännas av flera datorer i nätverket. Alla kommer se likadan information alltså att någon vill skicka 500kr från plånbok A till plånbok B. Transaktionen måste godkännas av alla för att den ska verifieras på blockkedjan. Vi säger att du försöker skicka 500kr men äger bara 490kr då kommer transaktionen inte godkännas. Du skickar pengarna från en ogiltig plånbok händer samma sak. Allt kontrolleras av hela nätverket dvs en decentraliserad datakedja. Detta ger nätverket en högre säkerhet och mindre sårbart mot attacker.

Alternativ nr 2.

När du idag beställer något online behövs det många mellanhänder. Innan paket når din dörr så behövs det, fabrik, fraktföretag, bank, återförsäljare och du (köparen). Dom använder sig i sin tur av olika databaser.

För att detta köp ska godkännas och genomföras så har varje part i denna kedja sin egen dokumentation så kallad en ”digital liggare”. Databaserna uppdateras och synkas mot varandra. Banken ser till att alla transaktioner verifieras. Frakt synkas mellan fabrik, säljare och köpare och så vidare. Blir det något knasigt under resans gång så måste alla databaser uppdateras på nytt och alla olika parter dela med sig av sin dokumentation. Detta för att se till att allt i kedjan stämmer.

Här är blockkedjan väldigt användbar eftersom den är decentraliserad, vilket innebär att alla parter har tillgång till all information från början till slut. Alla parter har en identisk kopia av den digitala liggaren. När du eller någon annan genomför en transaktion i kedjan så uppdateras samtliga kopior av liggaren med hjälp av peer-to-peer-teknik. Kort sagt: alla transaktioner lagras på alla datorer som är med i kedjan.

Säkerhet i transaktionen

Den information som nu skapas på blockkedjan bildar block. Dessa block i sin tur kommer kopplas ihop med det block som bildades före. Alla block är krypterade med en så kallad hash som i teorin inte går att hacka. Dom bygger även på data från föregående blocks hash. På det viset hänger alla block ihop matematiskt. Dom har även en tidskod vilket gör att blocken inte går att radera eller ändra utan att det märks. Med andra ord går det bara att lägga till block, och det händer vid nya transaktioner.

I blockchain har man även infört en begränsad möjlighet att replikera digital information. Det menas att när ett visst antal block har skapats så går det inte att skapa mer block på denna kedja. Man gör detta eftersom det bara ska finnas ett förbestämt antal coins. Kommer det alltid gå att skapa nya (lika som fiat pengar) finns det en inflation och värdet på kryptovalutan kommer sjunka med tiden. Man skapar unikt digital innehåll som är till viss del värdegrunden för digitala valutor.

Fördelar med blockkedja

  • Färre mellanhänder
  • Större insikt i transaktionerna för alla inblandade
  • Data är svårare att manipulera
  • Transaktioner är säkrare
  • Effektivara arbetsflöden

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *