Passiva eller aktiva fonder?

Publicerad av

Hur kan man tänka och vad ska man tänka på när man väljer fond? Är en passiv indexfond det bästa eller är det aktivt förvaltade fonder som gäller? Vad är det bästa alternativet för maximal avkastning?

Mer än varannan investerad krona går direkt till passiva indexfonder. Med andra ord kan det kännas klokt att investera i indexfonder som äger hela marknaden. Detta har bevisats många gånger vara den bättre investeringen för personer som inte har tid eller motivation att lära sig mer och även för den mer erfarana investeraren. Den stora nackdelen är att man aldrig kan slå index och aldrig kan hitta guldkornen i fondhavet.

Passiva eller aktiva fonder?

Det kan kännas väldigt svårt att hitta dom fonder som passar dig bäst och samtidigt kommer prestera bättre än andra. Innan man lär sig vad man kan titta efter så känns det som ett stort hav av fonder, ungefär som att leta efter ett speciellt får i fårhagen, inte den bästa jämförelsen men den ”får” funka.

För att förminska fårhagen och utesluta majoriteten av fonder underlättar man för sig själv att hitta den ultimata fonden/fonderna som passar dig. För att ta reda på vilka fonder som passar bäst för dig så kan man börja att ställa sig själv dessa frågor;

  • Hur aktiv eller passiv vill jag vara i mitt investerande?
  • Finns det någon speciell bransch eller sektor jag vill investera i?
  • Finns det något jag absolut inte vill investera i?
  • Vill jag investera i hela aktiemarknaden eller bara i en viss sektor?
  • Vilka avgifter är jag villig att betala?
  • Hur långsiktigt är mitt investerande?

Hur aktiv eller passiv vill jag vara i mitt investerande?

Här bestämmer du hur passiv/aktiv du kommer vara. Vill jag specifikt leta upp fonder själv eller räcker det att jag investerar pengar och betalar någon annan för jobbet genom en fondförvaltaravgift? Vill du vara så passiv som möjligt passar globala indexfonder bäst. Då köper du hela marknaden. Man kan självklart kombinera passiva och aktiva fonder. Idag finns det också något som kallas fondrobot och det funkar utmärkt för den passiva investeraren.

Innehåller affiliate länkar från Avanza.se

Finns det någon speciel bransch eller sektor jag vill investera i?

Är du kunnig inom något område och vet att den branschen kommer utveklas bättre än andra inom några år? Då ska du givetvis investera dina pengar där. Det är något du känner till och kan följa med. Här gäller det att vara lite mer aktiv i sitt investerande och följa upp sina investeringar, fonder är dock gjorda för att kunna luta sig tillbaka och slappna av en del.

Du kanske inte är insatt men vill ändå investera i en viss sektor. Vi tar hållbarhet som ett exempel. Det är en bransch där man kanske inte vet hur solpaneler fungerar eller hur effektiva vindkraftverk är men man vet att hållbarhet är bra för miljön och världen rör sig mot ett större hållbarhetstänk. Blackrock’s CEO gick ut med ett brev till företagen som dom investerar i och beskrev hur dom ser på framtiden angående hållbarhet och investeringar. Har du inte läst om det finns det att hitta här.

Finns det något jag absolut inte vill investera i?

Det kan finnas branscher och sektorer som man absolut inte vill lägga sina pengar i. Antingen på grund av värdegrund eller för att man inte ser någon potential i branschen. Många väljer bort olja, tobaksbolag, porrindustrin, alkohol med mera. Däremot finns det många som är för läkemedelsföretag men tänker inte på baksidan av dessa bolag. Ett exempel kan vara att några av dom producerar tabletter som används mer som en drog på gatan än vad den gör nytta på ett sjukhus.

Om detta är hur du tänker så passar inte indexfonder lika bra. Idag om man letar kan man hitta indexfonder som är mer hållbara än andra men kanske inte uteslutar alla områden man vill utesluta. Dock är indexfonder enligt mig fortfarande en stabil grund i ditt investerande. Då har man automatiskt fått en större riskspridning än om man bara hade investerat i en speciellt bransch eller land.

Vill jag investera i hela aktiemarknaden eller bara en viss sektor?

Denna fråga hör lite ihop med dom ovanstående. Här tänker jag mest om man vill investera sina pengar över hela aktiemarknaden genom indexfonder eller om det är en viss bransch som har fångat ens intresse. Avgift är superviktigt, det gör en stor skillnad över en långtid. 0.6%-2.5% kanske inte låter så mycket men det spelar en stor roll. Tänkt alltid på detta om du investerar i aktivt förvaltade fonder, även indexfonder vill säga.

Vilka avgifter är jag villig att betala?

Som nämt ovan så är denna punkt superviktig. Och det skiljer sig mellan passiva eller aktiva fonder. Du vill inte betala för mycket för att någon annan ska investera dina pengar. Absolut inte om det handlar om en indexfond. Eftersom en indexfond är en passiv fond är det ingen förvaltare som behöver hitta speciella bolag att investera i utan fonden följer marknaden. Har en indexfond en hög avgift skulle jag direkt leta efter en ny indexfond. Jag rekomenderar en avgift runt 0.2% några exempel är Avanza Global, Avanza Auto (En gratis Svensk indexfond), Länsförsäkringar Global indexnära.

Vid aktivt förvaltade fonder så kommer avgiften spela större roll. Du vill hitta en fond med en rimlig avgift och du vill vara säker på att fondförvaltarna faktiskt gör ett aktivt jobb. Med ett aktivt jobb menar jag att dom aktivt letar nya bolag att investera i. Alternativt att dom har insyn och hög förståelse för bolagen dom redan har investerat i och har därmed en bättre översikt hur framtiden kommer se ut. En rimlig avgift för en aktivt förvaltad fond är svår att sätta eftersom vissa fonder är faktiskt värd avgiften men andra inte. Runt 1-2% är det normala. Det finns några fonder som jag gillar och det är Coeli’s fonder, Swedbank Robur Technology A SEK och Spiltan Aktiefond Investmentbolag.

Hur långsiktigt är mitt investerande?

Innan jag förklarar vad jag menar med denna fråga vill jag säga detta. För att minimera risken att förlora pengar på börsen och öka chanserna att få en sån stor avkastning som möjligt så är tidshorisonten viktig. Desto längre du har dina pengar på börsen desto högre avkastning har du historiskt fått. Vi tar Stockholmsbörsen som ett exempel, den genomsnittliga årsavkastningen för Stockholmsbörsen är 12.49% mellan år 1990 och 2019. Detta säger inte att du kommer få en avkastning på 12.49% varje år utan under ett långsiktigt investerande. Historisk avkastning ger däremot ingen garanti till framtida avkastningar.

Jag tycker att man minst ska ha en tidsperiod på 5år om man ska investera på börsen som en mer passiv investerare. Desto längre, desto bättre. Vill man köpa trender och swingtrada aktier går det att göra pengar från dag till dag men det är en helt annan nivå.

Har man en kortare tidsperiod bör man inkludera räntor i sitt investerande eftersom dom historiskt är mindre svajiga under sämre tider och kommer skydda dina investeringar.

Sammanfattning

Så vad är egentligen det bästa alternativt? Passiva eller aktiva fonder? Jag skulle säga att en kombination av båda är det bästa. Det som ser ut att ha funkat bäst för den genomsnittliga investeraren är att ha en global indexfond som bas. Följt av en Sverigefond antingen index eller aktivt förvaltad sedan en eller några fonder te.x. investmentbolag fond, emerging market fond, europa fond. Du kan sedan på toppen av portföljen välja en nichad branschfond. Här har vi en väl diversifierad fondportfölj. En funderingar som ofta dyker upp är ”när är den rätta tiden att investera”? Svaret är alltid. Vill du veta varför kan du titta in detta inlägg.

Tänk att avgifter under långa perioder kan bli dyrare än vad man tror och att då avkastningen kommer bli mindre. Se till att hålla avgifterna så låga som möjligt men uteslut inte en bra fond på grund av en högre avgift.

Jag är ingen ekonomirådgivare utan detta är bara hur jag ser på investeringar och du måste själv göra dina egna val. Kom ihåg att investeringar på börsen är förknippat med risker och du kan förlora delar/hela ditt insatta kapital.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *