Hur olika händelser påverkar börsen

Publicerad av

Finns det egentligen något rätt läge att investera på börsen? Historiskt har vi sett att ”tid i marknaden” istället för ”tajma marknaden” har gett en bättre avkastning. Men finns det några undantag? Det sägs att den största risken är att låta pengarna vila på sidan av börsen. Vi har även sett att över en tidsperiod har börsen alltid återhämtat sig och blivit starkare än innan efter en korrektion eller krasch.

Hur olika händelser påverkar börsen

Detta inlägg skrivs i samma stund som Corona-viruset har nått Sverige och mer än 400 personer i Italien nu är smittade. Sammanlagt i världen finns det 90,306 smittade varav ca 3,087 har avlidit. Detta har i sin tur skakat om börsen en hel del. Många fabriker i Kina står fortfarande stil och det påverkar bolag runt om i världen.

Varför nämner jag detta? – Jo för att vi ska ta ett kliv tillbaka och titta på hur tidigare hänelser och epedemier som SARS, svininfluensan och liknande sjukdomar har påverkat börsen. Därefter kan vi utgå från hur börsen historiskt sett har återhämtat sig eller fortsatt i nedåt trend. Och hur vi kan tänka under dessa tider.

Hur påverkar virusutbrott börsen?

Den värsta nedgången i samband med SARS-utbrottet skedde mellan november 2002 och mars 2003 då börsen föll med 23 procent. Det tog ca 3-6 månader för börsen att återhämta sig och en likadan återhämtning syntes efter svininfluensan.

Börsen har även återhämtat sig efter AIDS, MERS, EBOLA och många andra utbrott/epedemier.

Historiskt sett säger detta att börsen kommer återhämta sig och det är bara en tidsfråga. Men ser det likadant ut idag som förut? Detta är en intressant tankeställning. Idag är vi uppdaterade 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan med hjälp av sociala medier och internet. Det är mycket större nu än vad det var te.x. vid SARS-utbrottet 2002-2003.

Gör detta att börsen kommer falla ännu hårdare på grund av hets? Folk får panik för att dom kan se nyhter överallt och väljer då att hålla hårt i sina pengar med sån liten risk som möjligt, därav fly börsen.

Andra händelser som påverkat börsen

  • Wallstreet kraschen 1929 (förutspåddes redan 1927)
  • Minikraschen 1997
  • It-kraschen 2000
  • Terrorattacken 2001
  • Finanskrisen 2008

Dessa och många mer är händelser som har påverkat börsen och framkallat så kallade krascher. Efter dessa krascher har börsen historiskt sett efter en tidsperiod alltid återhämtat sig. Med detta menar jag att tänka långsiktigt är viktigt. Du har inte förlorat några pengar förän du säljer dina aktier/fonder.

Varför sjunker börsen så snabbt?

När ett tillfälle som dessa uppstår, vi tar corona-viruset som ett exempel. Händelsen skakar om börsen och många människor väljer att sälja av hela/delar av sina portföljer. Med hjälp av sociala medier och nyheter bildar detta en kedjereaktion och fler folk väljer att fly börsmarknaden. Detta i sin tur bidrar att priset sjunker ännu mer, och reaktionen fortsätter tills en eller flera positiva nyheter dyker upp.

Vi försöker oss på en metafor. Du kankse har varit på en kryssning till Åland? Alla passagerare vill kliva ur båten samtidigt men portarna till båten kan inte bli större. Folk tränger sig och det tar längre tid. För att komma ut snabbare behöver du göra dig smalare (sänka priset på aktien). Detta är hur det funkar på börsen också, om alla vill ut samtidigt så sjunker priset snabbt för att det blir för trångt vid utgången.

Hur man kan tänka vid dessa händelser

Hur olika händelser påverkar börsen kommer se olika ut men med hjälp av att följa din investeringsstrategi kommer du känna dig tryggare. Med hjälp av den vet du hur långsiktig du är i ditt investerande och att historiskt sett har börsen alltid återhämtat sig. Det pratas mycket om tid i marknaden istället för att tajma marknaden. Är du bekväm i ditt investerande och tror på dina innehav så är detta ett utmärkt undantag att tajma marknaden.

Detta kommer du som återkomande investerar i marknaden automatiskt att göra eftersom du köper i både upp -och nedgångar. Här kan du tajma marknaden genom att ta lite extra pengar och inhandla aktier som innan tycktes vara för dyra eller uttöka i något bolag. Du ser det positiva i det negativa vilket är att aktien du länge velat ha nu är billigare.

Genom att göra många köp under dessa perioder och inte köpa allt under samma dagminskar du risken att börsen rasar ytterligare direkt efter ditt inköp. Sprid ut dina köp och få ett bra medelpris på aktierna.

Försök att hålla huvudet kallt och sitt still i båten. Det kan vara kämpigt att se sitt kapital sjunka. Men med ett långsiktigt tänk kommer det komma ljusare dagar. Det finns några sätt man kan skydda sin portfölj från nedgångar, låter det intressant kan du läsa mer om dessa här.

Sammanfattning

Man kan aldrig veta hur händelser påverkar börsen men man kan titta tillbaka på historiken och därmed få en bild av hur börsen agerar i dessa tider. Dessa händelser är ett ypperligt tillfälle att se som ett köpläge. Aktier är nu billigare. Hitta dom bolag som har en bra värdegrund och har likvida medel så dom kan stå på sina egna ben under dessa perioder. Dom bästa köpen har hänt under krascher eller vid en korrektion.

Du måste själv göra dina egna val och kom ihåg att investeringar på börsen är förknippat med risker och du kan förlora delar/hela ditt insatta kapital.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *