förlora eller tjäna pengar på börsen

Förlora, behåll eller tjäna pengar på en börsnedgång

Publicerad av

Hur ska man tänka vid en börsnedgång? Tyvärr så är det många som förlorar pengar under dessa perioder, vad beror det på? Hur kan du tänka för att istället tjäna pengar på dessa situationer? Här på pengarmaskin.se försöker vi hitta det positivt ur det negativa, här är ett av många tillfällen att ta i akt.

Vilka förlorar pengar under en börsnedgång?

För det första så är det väldigt svårt att låta bli att titta till sin portfölj dagligen, kanske flera gånger om dagen under en börsnedgång. Detta kan medföra att man tror sig se olika mönster hur marknaden rör sig. Man ser även att det investerade kapitalet minskar och en naturlig tanke är att man vill göra någonting åt det.

Man lägger sin investeringsstrategi på hyllan och gör vad som känns bäst i stunden. Här har man helt glömt bort sitt långsiktiga tänk och säljer av delar/hela sitt innehav med en tro att börsen kommer rasa ytterligare.

Dagen efter när man kommer hem från jobbet och loggar in hos sin bank inser man att börsen är på väg uppåt igen. Man köper då tillbaka sina aktier/fonder och tror på att marknaden har återhämtat sig och kommer öka kraftigt.

Ack så fel man hade, några timmar efter rasar börsen igen och sjunker ännu lägre än vad du sist sålde för. Här har man gjort två stora misstag och förlorat en hel del pengar. Så hur ska man undvika detta?

Hur undviker man att förlora pengar vid börsnedgång?

Att undvika att förlora pengar vid börsras är ganska simpelt. Du ska inte sälja. Säljer du inte dina aktier så har du inte förlorat några pengar. Du har fortfarande lika många aktier som du hade innan börsraset.

Om du följer din investeringsstrategi och har bolag som skapar värde i din portfölj finns det ingen orsak att vara orlolig. Bolaget kommer skapa värde under sämre tider och bättre tider. Så när börsen återhämtar sig kommer även den specifika aktien göra det.

Jag menar inte att alla akiter kommer återhämta sig. Och detta fungerar inte när enskilda aktier dyker och börsen fortfarande är stabil. Då det kan bero på att bolaget inte längre levererar något värde eller att en konkurent tar över delar eller hela marknaden. Det kan också bero på att produkten/tjänsten dom levererar inte behövs längre eller att ett annat bolag har en tjänst/produkt som är mycket vassare.

Det finns olika tillvägagångssätt att skydda sina investeringar under sämre tider. Ett exempel kan vara att köpa optioner och terminer.

Tips på att undvika förluster vid nedgångar

Vinnare under börsnedgångar

Där det finns förlorare finns det även vinnare. Historiskt har vi sett att dom som investerar pengar under en krasch är dom som tjänat mest i längden. Dom köper aktien till ”rea” som sedan stiger när krisen är över. Denna strategi fungerar bäst för den som har en långsiktig investeringsstrategi. Eftersom ingen kan förutspå framtiden så vet man inte när börsen kommer öka igen. Men med pengar som inte kommer behövas i vardagen (inom några år) och ett långsiktigt tänk kan man här göra riktigt bra köp.

För den som redan har aktier som man är bekväm med kan det vara ett bra tillfälle att fylla på sin portfölj och öka sitt innehav. När du köper aktier som är billigare än vad du först köpte dom för sänker du ditt GAV (genomsnittliga anskaffningsvärde) vilket med enklare ord betyder det pris du betalat för dina aktier.
Detta kommer också medföra att din direktavkastning (aktieutdelning) ökar och det innebär att man kommer snäppet närmare sin pengamaskin.

Har man under en tid funderat över att börja investera pengar på börsen så är detta ett perfekt tillfälle. Aktierna är nu billigare och du får mer aktie för pengarna. Som Warrent Buffet en gång sa; ”Var rädd när andra är giriga, och var girig när andra är rädda”.

Sammanfattning

Under en börskrasch är det svårt att tänka rationellt och dom flesta låter känslorna styra. Det är svårt att veta hur olika händelser påverkar börsen. Men försök att ha is i magen och sitt kvar i båten, vädret kommer vända. Sälj inte dina aktier om du inte har en strategi som innebär att sälja och att den fungerar för dig. Har du lösa pengar så är det ett bra tillfälle att öka dina innehav.

Historiskt har dom som handlat under svårare tider varit dom som vunnit i längden. Dom bästa köpen sägs ha gjorts under korrektioner eller krascher.

Du måste alltid göra din egna research och kom ihåg all investering på börsen är förknippat med risker, det innebär att du kan förlora delar av eller hela ditt investerade kapital.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *