PE-tal

Vad betyder P/E-tal?

Publicerad av

Vad betyder nyckeltalet P/E-tal? Det finns många som tittar på P/E-talet och avgör om en aktie är köpvärd eller inte. Är detta skrivet i sten och fungerar likadant på alla bolag/branscher eller är det något man bör hålla koll på?

P/E-tal

P/E är en förkortning på price/earnings som på svenska är pris/vinst. P står för aktiens pris och E står för bolagets vinst. När du tar aktiens pris delat på vinsten per aktie så får du fram ett tal. Detta är vad P/E-tal är, ett nyckeltal som beräknar aktiens pris i relation till vinst.

För att få fram vinsten per aktie så tar du bolagets totala vinst delat på hur många aktier bolaget har.

vad är P/E-tal?

P/E-talet används främst för att värdera ett bolag. Det är det populäraste nyckeltalet inom fundamental analys.

Detta inlägg innehåller affiliate länkar för Avanza.se

Hög eller lågvärdering

Hur vet man om ett bolag har en hög eller låg värdering?
Man kan säga att ett bolag med P/E-tal mellan 8-14 har en låg värdering och 18-20 en hög värdering. Detta är som sagt inte skrivit i sten och det fungerar inte riktigt så lätt, det är dock en bra faktor att ta med när man utvärderar ett bolag.

Om ett bolag har en värdering som ligger under P/E-tal 10 indikerar marknaden på en lägre tillväxt i framtiden.

Marknaden indikerar på en högre tillväxt i framtiden på ett bolag som har ett P/E-tal över 25.

Vad är ett negativt P/E-tal?

Ett bolag som idag inte gör någon vinst har ett negativt P/E-tal. Att investera i dessa bolag medför en större risk eftersom bolaget förlorar pengar och aktieägarna betalar räkningarna. Negativt P/E-tal är inte ett bra värderingsmått.

Där P/E-tal inte passar

Man bör vara försiktig när man tolkar P/E-tal och inte bara utgå ifrån detta nyckeltal utan göra en grundlig utvärdering av bolaget.
I fastighetsbolag och investmentbolag så passar inte P/E-tal att lita på.
Detta beror på att vinsten i dessa typer av bolag är en redovisningseffekt. Det innebär att bolagen utvecklas av dess innehav dom äger (fastighetsbolag) eller hur dess underliggande värdering har utvecklats under året (investmentbolag).

Sammanfattning

P/E-talet beskriver hur många årsvinster som marknaden är beredd att betala för ett bolag. Man kan använda nyckeltalet för att se om ett bolag har en hög eller låg värdering.

Man ska dock inte förlita sig helt på nyckeltalet eftersom det finns branscher där det inte passar att räkna med detta tal. Det finns även bolag med ett negativt P/E-tal där bolagen idag går med förlust och aktieägarna ”håller bolaget levande”.

Med detta sagt så menar jag inte att dessa bolag är dåliga investeringar snarare tvärtom. Dom är oftast i startfasen och har en stor potentiell tillväxt, det svåra kan vara att hitta rätt bolag eftersom det finns väldigt många.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *