vad är en pengamaskin

Vad är en pengamaskin? Del 2/2

Publicerad av

I den tidigare delen av ”Vad är en pengamskin?” gick vi igenom vad en pengamaskin innebär och hur den fungerar. I detta avsnitt går vi in djupare på dom olika faktorerna. Vi tittar även på hur du enklast startar ditt bygge. Häng med!

Hur bygger man en pengamaskin?

Som nämt tidigare så är en aktieportfölj den vanligaste pengamaskinen. För att börja bygga på denna maskin så är steg ett att öppna ett konto hos en aktiemäklare. Det kan vara en av storbankerna eller en bank som är nichad mot sparande och investeringar te.x. avanza eller nordnet.

Vet du inte vilket typ av konto du ska ha? Ingen fara, här hittar du information om dom olika kontotyperna.

Om du väljer att registrera dig hos någon av dom nichade bankerna så gör du det direkt via internet och kommer kunna handla värdepappar samma dag.

Det finns dock andra vägar att ta för att bygga en pengamaskin. Och vem säger att man inte kan bygga från två olika håll. Titta in del 1/2 för mer info.

Nu när du har ett konto är det dags att köpa aktier. Men vilka aktier ska man äga och varför?

Det man letar efter när man bygger en pengamaskin är bolag som delar ut en del av vinsten till sina aktieägare, dessa aktier kallas utdelningsaktier.
Det finns massvis med bolag som delar ut vinst till sina aktieägare så det kan vara svårt att veta vilket bolag man ska köpa. Se till att ha en investeringsstrategi och håll dig till den. Köp bolag som har en stark värdegrund och kan hålla sig över ytan i sämre dagar.

Hur stor utdelningen ska vara bestäms på bolagets årsmöte. Dom bestämmer hur många kronor som delas ut per aktie.
Direktavkastning (utdelning) beräknas i procent. Den visar hur många procent av aktiens pris du får i utdelning per år.

Detta är starten på en pengmaskin. Så fort du äger din första aktie som ger utdelning så har du skapat din första passiva inkomst. Detta är den första byggstenen för en pengamaskin. Vad man vill uppnå med denna maskin är att den ska kunna genera en passiv inkomst i framtiden som till slut ska täcka dina månatliga utgifter.

Vad händer när priset sjunker?

Vid en börskrasch eller en bear-market så sjunker hela marknaden och även priset på aktier. Indirekt så betyder detta inte att direktavkastningen sjunker. Direktavkastningen ökar desto mer aktien sjunker. Det blir billigare att köpa aktien till en högre direktavkastning eftersom den är beräknad i procent av aktiens pris. Det vill säga att den totala avkastningen blir mindre (på som aktier du redan äger) men direktavkastningen blir högre vid nya inköp (eftersom det nya priset är lägre än vad du sist köpte för).

Detta inlägg innehåller affiliate länkar från Avanza.se

Det är sällan som ett bolag vill dra in på utdelningarna eftersom det sänder ut en dålig signal till dess aktieägare. Självklart händer det att bolag drar in på utdelningar och det är inget man kommer ifrån. Därav är det viktigt att äga starka bolag som kan skapa värde under alla förutsättningar.

Bolag med bemärkelser

Det finns olika bemärkelser beroende på hur många år i rad ett bolag har ökat sina utdelningar.

Ju längre ett bolag har delat ut desto ondare gör det både för bolaget och aktieägare när/om ett bolag slopar sin utdelning. Ett bolag vill absolut inte förlora dess bemärkelse när dom har uppnåt den och kommer kämpa för att behålla den.

Dessa bolag kallas ”Dividen Aristocrats” alltså utdelningsaristokrater. Här har bolagen ökat sin utdelning i 25år i rad. Dividen Kings är bolag som har ökat sin utdelning 50 år i rad.

Så hur fungerar detta?

En pengamaskin byggd med aktier fungerar med hjälp av världens åttonde underverk, ränta på ränta effekten. Det sägs att Albert Einstein sade att det är den starkaste kraften i universum. Vill du veta mer om detta underverk, läs detta.

När är det rätt läge att starta din pengamaskin?

Det bästa läget att starta på sitt bygge var igår, helst 10 år sedan. Men det är ALDRIG försent, den näst bästa dagen är att starta idag!
Desto tidigare man börjar desto snabbare kommer din pengamaskin klara sig själv och ta hand om dig. När snöbollen är i rullning så går det inte att stoppa den.

Sammanfattning

Den bästa dagen att starta denna resa var igår, näst bästa dagen är idag. För att komma igång måste man skapa en investeringsstrategi och följa den. Börsmarknaden är oförutsägbar och det kommer komma bättre och sämre dagar. Bygger man en portfölj som innehåller bolag som skapar värde i alla väder så minskar risken att känslorna styr sitt beteende. När känslor styr är det lätt att sälja av i förlust för att sedan aldrig återvända.

Använd dig av aktier som ger utdelning och återinvestera dessa utdelningar för att få ta del av ränta på ränta effekten. Ränta på ränta effekten kommer ha en stor betydelse på din totala avkastning.

Tänk långsiktigt och ha ett mål. Dela sedan upp detta mål i delmål och utvärdera en gång i månaden. Om det inte blev som det var tänkt kan du lätt gå tillbaka och fundera på hur du kan lösa problemet. En hälsosam pengamaskin bygger man inte över en dag, det tar tid.

Kom ihåg att du ALLTID måste göra dina egna utvärderingar och all investering på börsen medför risk. Du kan förlora delar eller hela ditt investerade kapital.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *