mindset

Styrkan bakom ett starkt mindset

Publicerad av

Det talas mycket om mindset och hur kraftfullt ett startk mindset är. Vissa säger att man kan uppnå alla sina drömmar bara genom att tänka rätt. I viss del är det sant men det kräver några pusselbitar till för att få kraften att fungera.
I detta inlägg kommer du få kunskap i hur du stärker ditt mindset och vad den stora hemligheten är.

Vad är mindset?

Det kan vara svårt att sätta ord på vad ett mindset är och kan variera olika från person till person. Huvudsakligen är det ett begrepp som beskriver hur formar dina tankar. I ett flummigare perpektiv är det hur du använder energi för att styra dina tankar. Här beskriver vi det som en attityd.

Inlägget innehåller affiliate länkar från Avanza.se

Har du lätt att hitta någonting positivt i stunder där allt känns som skit? Då använder du positiv energi för att styra dina tankar i en positiv riktning.

Tyvärr vid tillfällen som detta är det många som fokuserar på det negativa och ser inte helheten. Därför blir det svårt att hitta det posivita. Det posivita i en negativ situation kan antingen vara en lärdom eller att en annan dörr öppnas.

Vissa situationer kan vara riktigt jobbiga och man förstår verkligen inte varför det hände. Det finns absolut inget positivt med detta och känns bara fel. Kom ihåg att det är fel för stunden, du har svårt att se det från andra vinklar just då. Efter några dagar, veckor eller månader så kommer du förmodligen förstå vaför detta hände och utvecklas av det.

Olika mindset

Enligt Carol S Dweck så finns det två typer av mindset, fixed mindset (dåligt) eller growth mindset (bra).

Fixed mindset

Här har man inställningen till att de egenskaper du föds med är dom du kan. Man uttrycker sig ofta att ”hon är gjord för att dansa” eller ”han är född med fotbollar”. Man tror inte att man kan bli framgångsrik genom att lära sig nya saker. Alltså en attityd ”som sitter fast” och gör det svårare att växa.

Denna attityd är det vanligaste och tyärr det mest skadliga. Det är skadligt pågrund av att skulle du misslyckas med något kommer rösten fram och säger ”jag sa det till dig, du kommer aldrig klara detta”.

Med en ”fixad/låst attityd” så gömmer man gärna sina brister och vill inte visa sig svag.

Growth mindset

Här tror man att alla kan lära sig vad som helst. Desto mer man tränar eller upprepar en sak, desto bättre blir man. Du kan göra vad som helst bara du vill. Du försöker alltid lära dig mer och vill att ditt mindset ska växa.

Skulle du misslyckas med något så kommer det inte få dig att sluta, du vill bli bättre och sedan försöka igen. Du vet att man lär sig något från allt.

Med en ”växande attityd” visar man gärna upp sina brister och söker feedback för att förbättra dom.

Hur fungerar mindset?

Enligt mig är det inte så simpelt att man antingen är det ena eller det andra utan man kan ha delar av båda. Och kom ihåg, detta är inte hugget i sten utan du kan ändra ditt mindset men det krävs tålamod och styrka. När du försöker så kommer rösten i ditt huvud säga -”försök inte ens, du klara inte av detta”. Detta händer för att skydda dig, den vill inte utsätta dig för saker som kan vara ”farliga”, saker utanför din trygghetszon.

Till slut när du gång på gång visar för dig själv att du faktiskt kan klara av saker så kommer du ställa om din attityd och förstå att du kan göra vad som helst, bara du vill!

Det viktigaste är att alltid försöka utvecklas och sträva efter ett growth mindset. Med en positiv attityd kan man komma riktigt långt. Man kan klara av saker som man inte trodde var möjligt.

Sammanfattning

Ett starkt mindset måste man själv jobba fram, det är ingenting som kommer gratis. Vi stöter på både uppför- och nedförsbackar i livet. Hur dom hjälper eller stjälper oss beror bara på hur vi reagerar på dem. För att skapa ett starkt positivt mindset så krävs det att man, i varje situation fösöker finna det positiva.

Man kan absolut ha bättre eller sämre dagar men grundinställningen ska alltid vara positiv.

Det finns två olika typer av mindset, fixed mindset och growth mindset. Med ett fixed mindset så är inställningen att det är svårt att lära sig nya saker och man menar att en person som är bra på bowling är född till att vara bowlingproffs.
Ett growth mindset innebär att man alltid försöker utvecklas och tror att alla kan lära sig allt. Det beror bara på hur mycket tid och träning man lägger ner.

I nästa del av ”Styrkan bakom ett starkt mindset” kommer vi gå djupare in på ”Law of attraction” och ”Hemligheten bakom att få det du tänker”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *